NOBEL

NOBEL

Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris

NOBEL. Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris är den fascinerande historien om vägen från Alfred Nobels fattiga småbarnsår i Stockholm till det uppslitande dramat kring den förmögne dynamitkungens testamente. Den utspelar sig i städer som Sankt Petersburg, Hamburg och Paris och kantas av familjetvister, kärlekssorger, framgångar och svek. Nobel är samtidigt en fängslande skildring av 1800-talets Europa – de politiska förvecklingarna, de litterära skatterna och det vetenskapliga genidragen. Det är en berättelse om att spränga gränser.

”En gång i tiden skrev vi båda för DN:s helgbilaga, och när Filter startades var Ingrid Carlberg en drömmedarbetare. Hon var inte intresserad. Några år senare berättade hon att hon skrev på en biografi om Raoul Wallenberg. Slöseri med tid, invände jag. Vad mer fanns att berätta om honom? Dumma mig: boken blev en modern klassiker. Så var det dags för Alfred Nobel. Tråkigt, tänker jag, men sugs in i berättelsen redan vid Carlbergs skildring av 1800-talets Stockholm och Sankt Petersburg. Vilken tid, vilka öden: tsarer, sjöminor, krig; poesi, litteratur, vetenskapliga genombrott; konkurser, otrohetsaffärer, misslyckade experiment. »I uppslitna träd dinglade klädtrasor och lösslitna hårtofsar.«
Mattias Göransson
Filter

Recensionsdatum 9 oktober 2019.

Norstedts presentation av boken:

Augustprisbelönade författaren och journalisten Ingrid Carlberg skriver den häpnadsväckande och osannolika berättelsen om mannen bakom historiens största pris: Alfred Nobel. Mannen som blev stenrik på sprängämnen, skrev poesi i hemlighet och drömde om fred på jorden.

Med både bred pensel och precision i detaljen skildrar hon Alfred Nobel och den värld som omgav honom. Det är en levande berättelse som följer Alfred från de fattiga småbarnsåren i Stockholm genom 1800-talets Europa till stroken i San Remo 10 december 1896, genom familjebråk och kärlekssorger, framgångar och svek. Det bittra dramat om testamentet, prisernas tillkomst, blir bokens naturliga crescendo. NOBEL är en myllrande familjekrönika, där Alfreds dramatiska liv också sätts i sin naturvetenskapliga, litterära och politiska kontext efter de områden han valde ut för sina priser.

Vilka var de livserfarenheter som drev Alfred Nobel att vilja testamentera sin förmögenhet till den framtida forskningen? Vad var det för verklighet han ville påverka med sitt överraskande testamente?

Ingrid Carlberg kombinerar forskarens vetenskapliga ambitionsnivå med den berättande journalistikens närvaro och nerv. Boken bygger på en rad nya och hittills okända källor. Carlberg har grävt i arkiv i fem länder och plöjt de tusentals privata breven. Det har aldrig gjorts förut. NOBEL är därmed den första samlade berättelsen om bakgrunden till Nobelpriset någonsin.