Ingrid Carlberg Ingrid Carlberg

Om författaren

Ingrid Carlberg är författare och journalist, samt medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet. Hon var anställd på Dagens Nyheter 1990-2010 och innehavare av Hjörnes gästprofessur i praktisk journalistik vid Göteborgs universitet läsåret 2012/2013.

 

Hon är född 1961, uppvuxen i Surahammar utanför Västerås och numera bosatt utanför Stockholm.

 

Ingrid Carlberg började som journalist på Vestmanlands Läns Tidning i Västerås 1982. Hon har en fil kand i bland annat statskunskap och nationalekonomi och var forskningsassistent i statliga maktutredningen i slutet av åttiotalet. På Dagens Nyheter började hon 1990 och arbetade där i tjugo år, med grävande och berättande reportage som specialitet. Sedan januari 2010 författare och frilansjournalist på heltid.

 

Hon debuterade som barn- och ungdomsboksförfattare 2002, med böckerna om Rosalie och därefter ungdomsromanen ”Min bror Benjamin”. Författarskapet fortsatte sedan i genren sakprosa, med boken ”Pillret” (2008) som belönades med flera priser. ”Pillret” är  en journalistisk skildring av historien bakom de storsäljande moderna antidepressiva medicinerna.

 

År 2012 kom boken ”Det står ett rum här och väntar på dig… Berättelsen om Raoul Wallenberg”,  för vilken Ingrid Carlberg bland annat tilldelades Augustpriset för bästa svenska fackbok 2012.

 

Några utmärkelser:
-Axel Hirschs pris 2013 av Svenska Akademien, för ”en under de senaste två åren utgiven levnadsteckning av högt konstnärligt och kulturhistoriskt värde eller ett betydelsefullt historiskt arbete”. (Raoul Wallenberg)

-Augustpriset för bästa svenska fackbok 2012 (”Det står ett rum här och väntar på dig”).

-Guldspaden för bästa grävande journalistik i bokform 2008 (”Pillret”).

-Nominerad till Augustpriset för bästa svenska fackbok 2008 (”Pillret”).

-Svenska Psykiatriska föreningens kulturpris 2010 (”Pillret”).