fbpx

Augustprisbelönade boken om Raoul Wallenberg

Augustprisbelönade boken om Raoul Wallenberg

Boken ”Det står ett rum här och väntar på dig…” Berättelsen om Raoul Wallenberg utkom i maj 2012. Den belönades med Augustpriset för bästa fackbok 2012 och av Svenska akademien med Axel Hirschs pris 2013, för ”en levnadsteckning av högt konstnärligt och kulturhistoriskt värde”.

”Ett imponerande journalistiskt detaljarbete ligger till grund för en engagerande 750-sidig gestaltning inte bara av dramat Wallenberg utan också av människan Raoul. Strålande.”
Sydsvenskan
”Ett bländande storverk”
Östgötacorrespondenten
”Ett imponerande storverk om Raoul Wallenberg, en man vars mod och handlingskraft kom att rädda tusentals judar undan Förintelsen. Ingrid Carlberg har vänt på varje sten för att kunna ge en så sann bild som överhuvudtaget är möjligt av denne svenske hjälte, vars öde fortsätter att fascinera. Trots att boken är tung, såväl innehållsmässigt som bokstavligt – den är på drygt 700 sidor – flyter språket rakt och enkelt och gör den både lättläst och spännande.” 
Aftonbladet
”Fascinerande och väldokumenterad” 
Dagens Nyheter
”Redan efter ett par sidor litar jag på vartenda ord hon skriver. Och som hon skriver!” 
Helsingborgs Dagblad
”Ett magnifikt äreminne över en man som inte kan få för många sådana, men hennes är svårt att överträffa” 
Gefle Dagblad
“A truly fascinating, subtle and revelatory portrait of this enigmatic character and perhaps the closest any historian has got to the real man and the truth of his fate.”
Simon Sebag Montefiore

Norstedts presentation av boken:

Raoul Wallenberg hade tänkt sig ett annat liv. Han sökte ingen hjälteroll och egentligen inget äventyr. Han drömde om att bli arkitekt, men hade svårt att hitta rätt. Sommaren 1944 skulle han fylla 32 år och arbetade på en litet handelsföretag som importerade gäss, kalkoner och äggpulver från Ungern. Han var uttråkad.

Så kom Förintelsen till Ungern. En amerikansksvensk räddnings­aktion för de sista resterna av Europas judiska befolkning diskuterades. Men vem skulle svenska Utrikesdepartementet skicka ned?

Av en slump föll allas ögon på livsmedelshandlaren Raoul Wallenberg, med några affärsresor till Budapest som enda merit. Han visade sig vara rätt man på rätt plats.

På nolltid skapade den tillfällige diplomaten Raoul Wallenberg en organisation med över 300 medarbetare – i humanitetens tjänst. Han vågade utmana den yttersta ondskan och han gjorde det med fräckhet och smart byråkrati som sina främsta vapen. Det lyckades. Raoul Wallenbergs räddningsaktion bidrog mer än något annat till att 100 000 av Budapests judar överlevde Förintelsen.

I januari 1945 trodde Raoul Wallenberg, som de flesta andra, att Röda armén kom med befrielsen. Men de sovjetiska ledarna i Kreml applåderade inte hans hjältemod. De arresterade honom. En serie tragiska diplomatiska felbedömningar gjorde att han aldrig fick uppleva friheten igen. Fallet Raoul Wallenberg kom att bli Sveriges genom tiderna största utrikespolitiska ärende – ett av 1900-talets djupaste nationella sår.

Vad formar en människa? Vad är en bragd? Vad avgör ett öde? Författaren Ingrid Carlberg har trängt djupt i arkiven. Hon har gått i Raoul Wallenbergs fotspår i Stockholm, Budapest och Moskva, mött släktingar, medarbetare och överlevande. Så här har historien om hans liv och spelet om hans öde aldrig skrivits förut – en saklig berättelse från verkligheten som tar andan ur läsaren.

sv_SE