fbpx

MARIONETTERNA

Marionetterna

En berättelse om världen som politisk teater

Utkommer i augusti 2023

Norstedts förlags presentation av boken

”Jag skyndar på stegen och följer instruktionerna. Jag gör det för att jag har ledsnat på hatet, ledsnat på alla lögner och överdrifter som stjäl det mesta av syret. Jag gör det för att jag inte orkar med fler nättroll och säregna uppror. En fråga vill jag besvara innan jag kvävs: Hur hamnade vi här?”

Det amerikanska presidentvalet 2016 öppnade världens ögon för dolda påverkansoperationer, för planterade fejknyheter, trollfabriker och fabricerade gräsrotsuppror. Idag lever vi i en värld där gränsen mellan lögn och sanning börjar lösas upp. En tidigare marginell företeelse har växt till det kanske största hotet mot vår demokrati.

Under sina trettio år som journalist och författare har Ingrid Carlberg återkommande stött på obskyra propagandametoder, skrapat på en yta och hittat en fjärrstyrd teater. I Marionetterna skriver hon fram en starkt berörande historia som fångar människorna och dramatiken bakom och samtidigt ger nya inblickar och ny förståelse för vad som händer i världen idag.

Berättelsen kretsar kring den tyske socialisten Willi Münzenberg, som av många betraktas som uppfinnaren av den politiska marionetteatern. Han rörde sig nära både Lenin och Stalin. Snart skulle världens stora stå i kö för att kopiera honom.

sv_SE