fbpx

NOBEL

NOBEL

Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris

Nominerad till Augustpriset för bästa svenska fackbok 2019.

NOBEL. Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris är den fascinerande historien om vägen från Alfred Nobels fattiga småbarnsår i Stockholm till det uppslitande dramat kring den förmögne dynamitkungens testamente. Den utspelar sig i städer som Sankt Petersburg, Hamburg och Paris och kantas av familjetvister, kärlekssorger, framgångar och svek. Nobel är samtidigt en fängslande skildring av 1800-talets Europa – de politiska förvecklingarna, de litterära skatterna och det vetenskapliga genidragen. Det är en berättelse om att spränga gränser.

”Innan jag drar i gång: Detta är en väldigt bra bok. Ingrid Carlbergs berättelse om Alfred Nobel är mer än en levnadsteckning: det är en äkta 1800-talsmelodram. Detta sagt som beröm(---) Så, gode läsare, slå dig ner framför eldstaden, dra en filt över axlarna och skruva upp fotogenlampan – hösten är räddad (---) Läs Ingrid Carlbergs bok och möt den levande människan bakom pengarna, diplomen och guldmedaljerna.”
”En biografi om en sådan människa kan omöjligen bli tråkig, och när den dessutom växer ut till en fascinerande och genomgripande skildring av hela seklet blir intrycket ännu mer bedövande… Allt som allt är detta ett viktigt verk, en bok att bli imponerad av... Så här kan, och ska, seriös vetenskap och/eller grävande journalistisk kombineras med populärvetenskaplig ansats. Den digitala teknikens öppnande av nya vägar till källforskning lär förvisso bereda vägen för ännu fler Nobel-böcker på bokhandelsdiskarna inom en inte alltför avlägsen framtid, men ingen författare kommer att kunna närma sig ämnet utan att ta största möjliga hänsyn till Carlbergs verk.”
”NOBEL rymmer många insikter för den som vill begrunda bakgrunden till vetenskapens roligaste vecka, när prisen offentliggörs och vetenskapsjournalisterna har julafton. Alfred Nobel måste glädjas i sin himmel, när han ser hur prisen kommit att symbolisera det bästa i civilisationens landvinningar. Ingrid Carlberg har lagt ned ett imponerande arbete på att fånga honom och hans tankar i en mycket läsvärd bok. Skada bara, att Nobelmuseet redan dröjt alldeles för länge. Där borde boken ha legat på all världens språk."
”Ingrid Carlberg har grävt ordentligt i det numera öppna källmaterialet och i andra svenska och internationella dokumentsamlingar för att sätta samman den första oberoende berättelsen om honom och bakgrunden till Nobelpriset. Det är nog också den ultimata eller totala. För att vända på fler stenar krävs en tidsmaskin. (---) I allt väsentligt är detta en elegant arbetsseger, skriven med en energi som bara motsvaras av föremålet för skildringen. Ropa äntligen! Nobel har fått sin bok.”
”En lysande välskriven, spännande och omfattande biografi”
”I Ingrid Carlbergs biografi har den tidigare bilden av Alfred Nobel fått nya, skarpare konturer och de vita fläckarna i hans liv har fyllts med färg och innehåll”
”Oupphörligt spännande och lärorikt om Alfred Nobel”
Värmlands Folkblad
”En gång i tiden skrev vi båda för DN:s helgbilaga, och när Filter startades var Ingrid Carlberg en drömmedarbetare. Hon var inte intresserad. Några år senare berättade hon att hon skrev på en biografi om Raoul Wallenberg. Slöseri med tid, invände jag. Vad mer fanns att berätta om honom? Dumma mig: boken blev en modern klassiker. Så var det dags för Alfred Nobel. Tråkigt, tänker jag, men sugs in i berättelsen redan vid Carlbergs skildring av 1800-talets Stockholm och Sankt Petersburg. Vilken tid, vilka öden: tsarer, sjöminor, krig; poesi, litteratur, vetenskapliga genombrott; konkurser, otrohetsaffärer, misslyckade experiment. »I uppslitna träd dinglade klädtrasor och lösslitna hårtofsar.«
Mattias Göransson
Filter
Ingrid Carlberg:
"Nobel var ömsint och komplicerad"

Alfred Nobel beskrev sig själv som socialdemokrat och tyckte att ärvda förmögenheter leder till människosläktets försoffning.

Ingrid Carlberg ger i sin senaste bok en ny, fascinerande bild av dynamitkungen som skapade världens mest prestigefyllda pris.

Norstedts presentation av boken:

Augustprisbelönade författaren och journalisten Ingrid Carlberg skriver den häpnadsväckande och osannolika berättelsen om mannen bakom historiens största pris: Alfred Nobel. Mannen som blev stenrik på sprängämnen, skrev poesi i hemlighet och drömde om fred på jorden.

Med både bred pensel och precision i detaljen skildrar hon Alfred Nobel och den värld som omgav honom. Det är en levande berättelse som följer Alfred från de fattiga småbarnsåren i Stockholm genom 1800-talets Europa till stroken i San Remo 10 december 1896, genom familjebråk och kärlekssorger, framgångar och svek. Det bittra dramat om testamentet, prisernas tillkomst, blir bokens naturliga crescendo. NOBEL är en myllrande familjekrönika, där Alfreds dramatiska liv också sätts i sin naturvetenskapliga, litterära och politiska kontext efter de områden han valde ut för sina priser.

Vilka var de livserfarenheter som drev Alfred Nobel att vilja testamentera sin förmögenhet till den framtida forskningen? Vad var det för verklighet han ville påverka med sitt överraskande testamente?

Ingrid Carlberg kombinerar forskarens vetenskapliga ambitionsnivå med den berättande journalistikens närvaro och nerv. Boken bygger på en rad nya och hittills okända källor. Carlberg har grävt i arkiv i fem länder och plöjt de tusentals privata breven. Det har aldrig gjorts förut. NOBEL är därmed den första samlade berättelsen om bakgrunden till Nobelpriset någonsin.

sv_SE