fbpx

Pillret

Boken ”Pillret. En berättelse om depressioner och doktorer, forskare och Freud, människor och marknader” publicerades 2008 (Norstedts förlag).

För den boken vann Ingrid Carlberg journalistpriset Guldspaden, samt nominerades till Augustpriset i fackboksklassen. Hon promoverades till medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet 2010, för att ”med vetenskaplig noggrannhet och med metodik hämtad från grävande journalistik klarlagt olika samhällsaktörers agerande i samband med introduktionen av ett av de stora medicinska genombrotten; behandling av depressioner med SSRI (antidepressiva läkemedel).”

”Pillret” belönades också med Svenska Psykiatriska Föreningens kulturpris 2009 och Vetenskapsjournalisternas pris 2008.

Norstedts presentation av boken​

”Vi syns i vimlet på krogen. Malin har hört om min bok och säger att hon är en av dem jag skriver om, men inte så länge till. Hon säger att hon tror hon kan tacka medicinen för att hon alls står här i dag, men nu försöker hon sluta, skär tabletterna i småbitar och minskar sakta,sakta. Hon kupar handen runt mitt öra, vrålar för att överrösta musiken:

–Jag vill sluta för att ta reda på vem jag egentligen är, vad som är mitt rätta jag. Just nu är jag osäker på det!”

Uppskattningsvis 600 000 svenskar tar dagligen någon av de moderna antidepressiva medicinerna, kända under namn som Prozac, Cipramil och Zoloft. Många vittnar om att de sannolikt inte varit i livet idag om läkemedlen inte hade funnits. Andra upplever att problemen blivit större med än utan medicinerna. I ”Pillret” berättar några av dem om sitt liv. Boken är också en journalistisk berättelse om dessa storsäljande läkemedels spännande historia – om de vetenskapliga genidragen, de ideologiska striderna mellan »piller och prat« och företagens smarta  knep i marknadsspelet om läkemedelsmiljarderna. Få läkemedel har väckt så starka känslor i samhällsdebatten och lyfts till så tydliga kulturella symboler för vår samtid.

”Pillret” är en berättelse som tar läsaren med från Sigmund Freuds vedermödor i sekelskiftets Wien till PR-strategier och marknadsplaner i nutidens multinationella läkemedelsbolag. Det är en skildring av de vetenskapliga genidragen, de ideologiska striderna mellan ”piller och prat” och företagens smarta knep i marknadsspelet om läkemedelsmiljarderna.

”Det var länge sedan jag läste ett så fascinerande stycke samtidshistoria. Ingrid Carlberg höjer sällan rösten, det behövs inte. Hon tar inte ställning i konflikten mellan samtalsterapi och SSRI, hon lyckas visa att båda har sin styrka och sin svaghet. Det gör boken till ett skolexempel på framgångsrik grävande journalistik. ”Pillret” förenar avhandlingens respekt för fakta med thrillerns underhållningsvärde.”

P C Jersild, Dagens Nyheter, 31 mars 2008

”Ingrid Carlberg visar med förkrossande research och nyfiken neutralitet att sjukdom och behandlingsmetoder framför allt är en förhandlingssak.”

Aase Berg, Expressen, 31 mars 2008

”En av vårens viktigaste faktaböcker”.

Ola Wihlke, Norrköpings Tidningar, 1 april 2008

”Carlberg behandlar frågor med etisk och existentiell sprängkraft på ett föredömligt nyanserat och behärskat sätt.”

Ann Heberlein, Sydsvenskan, 31 mars 2008

”Ingrid Carlbergs ”Pillret” är fullkomligt strålande. När författaren behärskar ämnet så fullständigt, när hon redogör för det så lättfattligt utan att grovt förenkla, och inte minst när historien i sig själv är så spännande, är läsande en ren och oförfalskad njutning.”

Erik Hammar, Västerbottens Folkblad, 7 april 2008

sv_SE
Rulla till toppen